Gå til hovedinnhold

Etableringen begynner å gi ringvirkninger

03/03/2022

Et halvt år etter at grunnarbeidene startet begynner ringvirkningene fra Gigante Salmons etablering i Rødøy å gi effekt: - Vi er stolte over hva vi har fått til frem til nå, men vi har satt oss høye mål for hva vi skal skape i Rødøy Kommune, sier Helge Albertsen, administrerende direktør i Gigante Salmon.

Det er seks måneder siden Gigante Salmon AS og administrerende direktør Helge E. W. Albertsen markerte starten på byggingen av Gigante Salmon Rødøy AS på Lille Indre Rosøy.

Første fisk i anlegget kommer i august 2023, om et og et halvt år. Men først skal en arbeidsstokk på 15 ansatte være på plass lokalt på Rødøy. Albertsen har en klar strategi for de kommende ansettelsene:

– Det kommer flyttende nye rødøyværinger, samtidig som vi skal ansette fra lokalsamfunnet. Ansettelsene våre skal ha positive ringvirkninger lokalt. Det er snakk om 15 nye arbeidsplasser lokalt på Lille Indre Rosøy, forteller han.

Helge Albertsen viser framdriftsplanen som henger på kontoret.

Godt samarbeid

Prosjektet har en prislapp på rundt 450 millioner kroner, og grunnarbeidet blir ledet av Gabbro NOR fra Tomma i Nesna. Til nå har over 20 personer jobbet med prosjektet, hvorav entreprenøren har stilt med åtte ansatte på Lille Indre Rosøy:

– Det har blitt jobbet mye med mobilisering, rigging, forberedende arbeid, boreaktivitet og sprenging. I mars tar vi et avbrekk fra sprengningsarbeidet, da vi skal ta hensyn til hekkesesongen til fuglelivet her. Oppdraget vi har for Gigante Salmon er svært viktig for oss. Vi samarbeider godt, og tar utfordringene vi støter på sammen, forteller Stian Fuglestad, daglig leder hos Gabbro NOR AS.

Når anlegget står ferdig og skal kjøres i gang forventer selskapet en årlig produksjon på rundt 16.000 tonn med sløyd laks. Dette tilsvarer omtrent 90 millioner måltid hvert eneste år fra øysamfunnet i Helgeland.

Satser på ny strømforsyning

Energibruk er et viktig tema for Gigante Salmon Rødøy. Selskapet forventer ved ordinær drift et årlig forbruk på mellom 32-40 millioner kWh, som tilsvarer forbruket til rundt 1.700 eneboliger. Helge Albertsen har energibruk fremst i tankene når neste steg planlegges, og ser for seg at en del av energien kan brukes om igjen:

– Vi planlegger å installere turbiner der sjøvannet slippes ut. Turbinene kan gjenvinne inntil 50 % av den energien vi pumper inn sjøvann med. Det vi egentlig snakker om er gjenbruk av energi, forteller Albertsen.

Videre opplyser Albertsen at de har sendt inn en søknad om utfylling i sjø, for å kunne gjøre de tilpasningene som trengs for å redusere energibehovet. Søknaden behandles hos Statsforvalteren i Nordland og Rødøy Kommune. Selv om Albertsen har klare tanker om energibruken, har strømnettet på Rødøy i dag ikke nok kapasitet til å levere strøm til et ferdig anlegg på Lille Indre Rosøy.

– Dette er en utfordring. Vi trenger en sikker og stabil strømforsyning til anlegget. Arva jobber med ulike scenarioer for hvordan vi kan løse dette, og vi får svar på hvilken løsning som blir valgt i slutten av mars. De jobber proaktivt og fortjener all ros, sier Albertsen.

Gravemaskin som tar ut steinmasser

Byggingen fortsetter på Lille Indre Rosøy og selskapet jobber med august 2023 i siktet:

– Vi er stolte over hva vi har fått til frem til nå, men vi har satt oss høye mål for hva vi skal skape i Rødøy Kommune, avslutter Albertsen.

Aktuelt

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.